V bývalé práci jsem si často dělala srandu z jídla kolegyně KaKa, protože to nikdy nevypadalo tradičně a i ona sama vždy přiznávala, že je to vaření alá codůmdalacopodrukuspadlo. Já si pracovně tyhle pejskočičkoviny nazývala mixánky. Čas pokročil a i já jsem včera spolu s bramborou poprvé objevila mixánkovou ameriku (která se dala požít). Protože tyhle kulinářské lahůdky v žádném receptáři nenajdete, rozhodla jsem se postupy a fotografie uchovávat zde na blogu - pro sebe i jako poselství budoucím hladovějícím generacím... První recept jsem si pojmenovala zeleninová kusčočka a je velice jednoduchý!
Zeleninová kusčočka:
Na zeleninovou kusčočku budete kromě jednoho hrnce a cca 20 minut potřebovat:
- 1 hrnek kuskusu
- 1 hrnek červené čočky
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 středně velkou mrkev
- jarní cibulku
- sterilovanou zeleninu Bonduelle Gold Mexico Mix
- olej, voda, sůl, kari...
Napáskovaný finální výtvor |
V hrnci rozehřejeme olej (my jsme měly olivový, ale asi je to jedno) a necháme zlátnout cibulku, poté přidáme hrnek propláchnuté červené čočky, promícháme s cibulí, zalejeme cca 4 hrnky vody a necháme 5 minut vařit. Mezitím si oškrábeme mrkev a dle fantazie nakrájíme (my jsme ji škrabkou naškrabaly na plátečky), to samé uděláme s česnekem, cibulkou, otevřeme a odkapáme konzervu se zbylou zeleninou a vyčkáváme. Po 5 minutách vaření čočky přidáme do hrnce kuskus a je-li potřeba, dolejeme trochu vody (my jsme to s vodou už na začátku trochu přehnaly, takže nám u čočky zbylo vody dost, odhadujte!) a necháme směs cca 2 minuty pozvolna bobtnovařit. Poté přidáme veškerou zeleninu, osolíme, okarijujeme a další 3-4 minutky mícháme, aby se vše prohřálo, promíchalo a chytlo chuť. Poté stáhneme z ohně a můžeme podávat. Směs je dobrá sama o sobě jako hlavní jídlo, pro masomily nám přišlo nejvhodnější podávat zeleninovou kusčočku jako přílohu k nějakému šťavnatému grilovanému masu (kuřecímu?) či pro vegetariány např. ke grilovanému lilku ,)
Za tým BrTé mixánků přeje dobrou chuť Té ,)
Za tým BrTé mixánků přeje dobrou chuť Té ,)
Heh, "protože to nikdy nevypadalo tradičně" je moc milé pojmenování, díky! Vaření codůmdaladůmtohomocnedal zdar!
OdpovědětVymazat