co tu

pondělí 10. února 2014

Zeleninová kusčočka

V bývalé práci jsem si často dělala srandu z jídla kolegyně KaKa, protože to nikdy nevypadalo tradičně a i ona sama vždy přiznávala, že je to vaření alá codůmdalacopodrukuspadlo. Já si pracovně tyhle pejskočičkoviny nazývala mixánky. Čas pokročil a i já jsem včera spolu s bramborou poprvé objevila mixánkovou ameriku (která se dala požít). Protože tyhle kulinářské lahůdky v žádném receptáři nenajdete, rozhodla jsem se postupy a fotografie uchovávat zde na blogu - pro sebe i jako poselství budoucím hladovějícím generacím... První recept jsem si pojmenovala zeleninová kusčočka a je velice jednoduchý!

Zeleninová kusčočka:
Na zeleninovou kusčočku budete kromě jednoho hrnce a cca 20 minut potřebovat:
 - 1 hrnek kuskusu
 - 1 hrnek červené čočky
 - 1 cibuli
 - 3 stroužky česneku
 - 1 středně velkou mrkev
 - jarní cibulku
 - sterilovanou zeleninu Bonduelle Gold Mexico Mix
 - olej, voda, sůl, kari...

Napáskovaný finální výtvor
V hrnci rozehřejeme olej (my jsme měly olivový, ale asi je to jedno) a necháme zlátnout cibulku, poté přidáme hrnek propláchnuté červené čočky, promícháme s cibulí, zalejeme cca 4 hrnky vody a necháme 5 minut vařit. Mezitím si oškrábeme mrkev a dle fantazie nakrájíme (my jsme ji škrabkou naškrabaly na plátečky), to samé uděláme s česnekem, cibulkou, otevřeme a odkapáme konzervu se zbylou zeleninou a vyčkáváme. Po 5 minutách vaření čočky přidáme do hrnce kuskus a je-li potřeba, dolejeme trochu vody (my jsme to s vodou už na začátku trochu přehnaly, takže nám u čočky zbylo vody dost, odhadujte!) a necháme směs cca 2 minuty pozvolna bobtnovařit. Poté přidáme veškerou zeleninu, osolíme, okarijujeme a další 3-4 minutky mícháme, aby se vše prohřálo, promíchalo a chytlo chuť. Poté stáhneme z ohně a můžeme podávat. Směs je dobrá sama o sobě jako hlavní jídlo, pro masomily nám přišlo nejvhodnější podávat zeleninovou kusčočku jako přílohu k nějakému šťavnatému grilovanému masu (kuřecímu?) či pro vegetariány např. ke grilovanému lilku ,)

Za tým BrTé mixánků přeje dobrou chuť Té ,)

1 komentář:

  1. Heh, "protože to nikdy nevypadalo tradičně" je moc milé pojmenování, díky! Vaření codůmdaladůmtohomocnedal zdar!

    OdpovědětVymazat